Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2004

Προσβολή της Ελλάδας προκαλεί η αναγνώριση των Σκοπίων από τον κ. Bush. Απαιτείται γενναιότητα και ψυχραιμία από την κυβέρνηση Καραμανλή – Λαϊκισμός από την μείζονα αντιπολίτευση


Απόλυτη περιφρόνηση προς τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και τις ειλικρινείς ελληνικές προσπάθειες για την δίκαια επίλυση του θέματος της ονομασίας για τα Σκόπια αποτελεί η αναγνώριση από τις ΗΠΑ με το παραπλανητικό και ανιστόρητο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έπεσαν οι μάσκες μετά τις αμερικανικές εκλογές αφού η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει την αξία της φιλίας και της συμμαχίας με τις ΗΠΑ κάτω από την καθοδήγηση του κ. Bush. Δυστυχώς πλέον δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Bush. Η απροκάλυπτα εχθρική και προβοκατόρικη προς την Ελλάδα απόφαση δεν υπονομεύει απλώς την Ελλάδα ως χώρα αλλά δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς για την γειτονιά μας που απειλούν να διαλύσουν την ευπαθή σταθερότητα στην περιοχή μας και κυρίως την ασταθή και αδύναμη γείτονα χώρα που ανοήτως πανηγυρίζει. Σε μια χώρα που το 60% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και που εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα η νίκη της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ έχει πρακτική σημασία όσο η ποδοσφαιρική νίκη της Αλβανίας επί της Ελλάδας. Σε κοιμίζει για να μην δεις την πραγματικότητα της αποτυχίας του Σκοπιανού κράτους να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για το λαό του.

Σαν κλέφτης μέσα στην νύχτα υπηρετώντας αδιευκρίνιστα παιχνίδια συμφερόντων και μόνο μετά την επανεκλογή του επέλεξε ο αμερικανός Πρόεδρος να διαταράξει την μακρόχρονη φιλία Ελλάδας και ΗΠΑ. Φιλία που στηρίχτηκε στις μεγάλες θυσίες και στην προσφορά των δύο εθνών στους αγώνες ενάντια στον ολοκληρωτισμό του Χίτλερ και του Στάλιν. Στα κοινά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που αποτέλεσαν την έμπνευση των ιδρυτών των ΗΠΑ και που συχνά τα λησμονούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους όπως ο κ. Bush. Στην πολυάριθμη ελληνική ομογένεια που τίμησε με την ψήφο της την υποψηφιότητα Bush αλλά και με την οικονομική υποστήριξη της. Η κίνηση αυτή προσβάλλει και υποτιμά τους ελληνοαμερικανούς πολίτες πρώτα από όλα. Και μάλιστα την επομένη των εκλογών. Άνδρα αρχή δείκνυσι.

Παράλληλα η πράξη αυτή ενδυναμώνει την αναχρονιστική κομμουνιστική αριστερά και την μισαλλόδοξη εθνικιστική δεξιά χτυπώντας πισώπλατα την γενναία στάση μετριοπαθών ελληνικών πολιτικών δυνάμεων να διαλέξουν συνειδητά να αντιμετωπίσουν το κρατίδιο των Σκοπίων με ειρηνικά μέσα και στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. «Δικαιώνονται» έτσι όσοι κραυγάζουν ενάντια στις ΗΠΑ με κάθε ευκαιρία, δίκαιη ή άδικη και προσβάλλουν τα αμερικανικά εθνικά σύμβολα ενώ ενοχλούνται από στιγμιαίες και σποραδικές ανάλογες πράξεις ποδοσφαιρικών όχλων ενάντια σε άλλους «άσπονδους φίλους». Τα άκρα πάντα έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν θα πρέπει όμως να παρασυρθεί η ελληνική κυβέρνηση από τις κραυγές των επαγγελματιών του αντιαμερικανισμού. Χρειάζεται ψυχραιμία και γενναιότητα στις δύσκολες στιγμές ώστε να μην χαραμίσουμε τα διπλωματικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μπορεί ακόμα να διεκδικήσει μια ικανοποιητική λύση καθιστώντας ξεκάθαρο προς όλους ότι το κράτος το Σκοπίων οφείλει να καταλήξει σε συμβιβασμό που να ικανοποιεί τις εύλογες ελληνικές ανησυχίες για την ονομασία του προτού γίνει μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά υπάρχει το δικαίωμα του βέτο. Η δεκαετία αδράνειας των κυβερνήσεων του Πασοκ έχει αναμφίβολα οδηγήσει σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη στο Σκοπιανό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι χαμένα.

Σε αυτή την δύσκολη εθνική συγκυρία η παραληρηματική στάση της μείζονος αντιπολίτευσης και ο ασύδοτος λαϊκισμός διακεκριμένων στελεχών της προκαλεί θλίψη για τον ξεπερασμένο μικροκομματικό πατριωτισμό που την διακρίνει αλλά και την δυσκολία να κρύψει την χαρά της και την ελπίδα της η νέα κρίση του Σκοπιανού ζητήματος η οποία οφείλεται στο μέγιστο βαθμό στην αδράνεια της ως κυβέρνησης, να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή. Φαίνεται ότι το Πασόκ απώλεσε πλέον εντελώς την όποια αξιοπιστία και σοβαρότητα του και βρίσκεται σε ένα συνεχή πολιτικό κατήφορο ανάλογο με αυτόν των εκλογικών ποσοστών του που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συνεχίζεται ασταμάτητα. Και είναι απορίας άξιο πως επιτίθενται με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση όταν για την πιθανότητα αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν έβρισκε πουθενά καμία ευθύνη για την τωρινή κυβέρνηση όπως είπε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μόλις την Τετάρτη αλλά στην αλαζονική και μονομερή πέρα από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Και στην συνέχεια και αυτός μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος του την ώρα της εθνικής κρίσης επιλέγει να επιτεθεί στην κυβέρνηση και χλιαρά μόνον αναφέρεται στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι τα νέα πολιτικά ήθη που υποσχέθηκε να επιβάλλει ο κ. Παπανδρέου μοιάζουν πολύ με τα παλιά που τόσο ταλαιπώρησαν την χώρα. Και αυτά καταδικάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο οριστικά από τους έλληνες πολίτες. Τώρα είναι καιρός να ασχοληθούμε με την χώρα και τα προβλήματα της που βολικά για το Πασόκ κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί για χρόνια. Και αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία από όλους. Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα επικρατήσει η εθνική λογική και όχι οι μικροκομματικοί υπολογισμοί.