Πέμπτη, Απριλίου 21, 2005

Καρτούν κατά Τουρκίας

Αν και καρτούν, δεν διστάζουν να εκφέρουν άποψη επί παντός επιστητού. Ο λόγος για τους Σίμπσονς («The Simpsons»), τη μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, ο βασικός χαρακτήρας της οποίας αποφάσισε να «πάρει θέση» ακόμα και για το Κυπριακό!

Ο Χόμερ (Ομηρος, δηλαδή) είναι μια «καλτ» φιγούρα με ιδιότυπο χιούμορ. Στο τελευταίο επεισόδιο του φετινού κύκλου -προβλήθηκε στις ΗΠΑ από το κανάλι Fox στις 20 Μαρτίου- τα βάζει με μια ομάδα Τούρκων, οι οποίοι απήγαγαν τα δύο παιδιά του. Ο Χόμερ εξοργίζεται και τους αποκαλεί «Cyprus-splitting jerks», κάτι σαν «άθλιοι, που διχοτομήσατε την Κύπρο»! Τα σχόλια σε βάρος των Τούρκων συνεχίζονται και από τη γυναίκα του, τη Μαρτζ: «Και η Κωνσταντινούπολη τώρα λέγεται Ιστανμπούλ»!

Το σκωπτικό ύφος είναι σύνηθες για τους Σίμπσονς, οι οποίοι σατιρίζουν συχνά προσωπικότητες του πολιτικού και κοινωνικού κόσμου. Τα «βέλη» τους έχουν δεχτεί καλλιτέχνες, επιστήμονες, ακόμα και ο Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ελευθεροτυπία, 21/04/2005