Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2006

Η Ισχυρή Ελλάδα ασπίδα στους κοριούς αυτού του κόσμου

“If we're an arrogant nation, they'll resent us; if we're a humble nation, but strong, they'll welcome us. And our nation stands alone right now in the world in terms of power, and that's why we've got to be humble, and yet project strength in a way that promotes freedom.” US PRESIDENTIAL DEBATE October 12, 2000 GEORGE W. BUSH Πηγή: http://www.pbs.org/newshour/bb/politics/july-dec00/for-policy_10-12.html

Η ταπεινή υπερδύναμη που οραματιζόταν προεκλογικά ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ και τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων G. W. Bush αποτελεί μια ακόμα προεκλογική διακήρυξη που δεν τηρήθηκε. Φυσικά δεν πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο η καταπάτηση προεκλογικών εξαγγελιών από πολιτικούς, αφού παρατηρείται σε όλες τις χώρες και σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ενίοτε είναι και εύλογο να συμβαίνει, αν δεν είναι και απαραίτητο. Σε έναν κόσμο όπου οι καταστάσεις αλλάζουν ταχύτατα, η προσδοκία να τηρήσεις το σύνολο ενός λεπτομερούς προγράμματος δεν θα ήταν λογική και συνεπώς δεν θα πρέπει να ξενίζει κανέναν η μη εφαρμογή του όταν όμως ανταποκρίνεται σε αντικειμενικούς λόγους ανάγκης.
Αντίθετα οι γενικές αρχές και η πολιτική στρατηγική οφείλουν να παραμένουν σταθερές. Σε κάθε άλλη περίπτωση μιλάμε για πολιτική απάτη. Ο G. W. Bush κατόρθωσε παρά την προφανή ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων να επανεκλεγεί πείθοντας τους αμερικανούς ψηφοφόρους για την ορθότητα των επιλογών του. Αυτό αποτελεί μια σεβαστή επιλογή του αμερικανικού έθνους, αν και τα επίχειρα της τρομολαγνικής μονομανίας της εξωτερικής πολιτικής G. W. Bush λόγω του παγκόσμιου ρόλου των ΗΠΑ ξεπερνούν τα αμερικανικά σύνορα. Η Αμερική ήδη πληρώνει και θα πληρώσει ακόμα βαρύτερο τίμημα για την αλλοπρόσαλλη, ανερμάτιστη και αφελή πολιτική Bush. Ας ελπίσουμε ότι η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη αφού στο παγκόσμιο χωριό που ζούμε οι φωτιές που έχουν ανάψει μας απειλούν και εμάς.
Στα καθ’ υμάς τώρα. Με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των κινητών τηλεφώνων μελών της κυβέρνησης και πολιτικών και με σαφέστατες ενδείξεις να πέφτουν σε χώρες που διατηρούν πρεσβείες στο τρίγωνο των κεραιών της Vodafone στο κέντρο των Αθηνών είναι προφανές για την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με καχυποψία από την μεγάλη σύμμαχο για να μην ισχυριστώ με εχθρότητα. Η υποψία των υποκλοπών είναι ακόμα ένα κομμάτι του παζλ που η πολιτική Bush έχει προσθέσει με την αμετροέπεια και την αλαζονεία της απέναντι και στην Ελλάδα, την μόνη σταθερή και ειλικρινή σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή που παρά την τριτοκοσμική ρητορεία κατά καιρούς έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές την χρησιμότητα και την ουσιαστική αξιοπιστία της ως συμμάχου. Αν όντως αποδειχτεί ότι πίσω από αυτό το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι οι Αμερικανικές υπηρεσίες ο κίνδυνος νέας έξαρσης αντιαμερικανισμού μπορεί να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει την σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι η Αμερική δεν έχει καμία αξιοπιστία πλέον και κανένα ηθικό έρμα ή έστω προπέτασμα και να προστατεύσει την χώρα από τον απροκάλυπτο κυνισμό μια τέτοιας πολιτικής. Αυτήν την παράλογη αμερικανική πολιτική ελπίζω ότι θα την αναιρέσει ο αμερικανικός λαός. Εμείς ας κοιτάξουμε να προφυλαχτούμε από τους άσπονδους «συμμάχους» μας (αμερικανούς αλλά και άλλους) και να ισχυροποιήσουμε πρώτιστα την οικονομία της πατρίδας μας αλλά γενικότερα την ισχύ του ελληνικού κράτους αντιλαμβανόμενοι ότι η ελευθερία και η ευημερία των ελλήνων εξαρτάται μόνο από εμάς.