Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2006

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Χαμένες Προσδοκίες

2% και 3% διαφορά διαπιστώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της GPO και VPRC αντίστοιχα μεταξύ ΝΔ και Πασοκ. Λίγη σημασία έχει, αν όντως είναι 2 ή 3 μονάδες η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χάσει το τρένο των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Το χειρότερο είναι ότι έχει χάσει την αρχική του γοητεία και το ιστορικό όνομα που φέρει αποδεικνύεται δυσβάστακτο φορτίο για τις πολιτικές του ικανότητες. Παραμένει βέβαια συμπαθής, ως φυσιογνωμία, αλλά σταδιακά έχει διαμορφώσει την αίσθηση στους ψηφοφόρους ενός ενδιάμεσου αρχηγού που θυμίζει όλο και περισσότερο τον Μ. Έβερτ και προδικάζει ανάλογη πολιτική κατάληξη. Σημαντική διαφορά ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προλάβει να ηττηθεί σε δύο βουλευτικές εκλογές. Τρίτη ευκαιρία δύσκολα θα τον αφήσουν να έχει οι επίδοξοι δελφίνοι. Και γιατί να τον αφήσουν εξάλλου;
Οι πολιτικές και επικοινωνιακές επιλογές είναι, είτε αδιάφορες και θυμίζουν κόμμα μικρών επιδιώξεων και σε καμία περίπτωση κόμμα εξουσίας, είτε ενδιαφέρουσες αλλά αποσπασματικές και αντικρουόμενες συχνά με τον ιδεολογικό και κοινωνικό στίγμα του Πασόκ και της λαϊκής του βάσης. Την τύχη του Τιτανικού πολιτικά θα έχει ο Παπανδρέου. Μόνο που το τραγικό πλοίο δεν είχε χαράξει πορεία προς το μοιραίο παγόβουνο.
Είναι δε κρίμα γιατί πρόκειται για άνθρωπο με ήθος, στοιχείο που σπανίζει στο πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας.

20 Οκτωβρίου 2006: Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου 2006. Ο πρώτος γύρος των εκλογών της Αυτοδιοίκησης επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις αυτές σε τέτοιο βαθμό που και ο ίδιος ο γράφων έχει αιφνιδιαστεί. Ο β γύρος των εκλογών της Αυτοδιοίκησης εκτός από νομάρχες και δημάρχους πιθανότατα να βγάλει και νέο Αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ.

6 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ,
Δεν ξέρω αν ανήκεις στον κομματικο μηχανισμό της ΝΔ, ή απλως προπαγανδίζεις υπερ της επ' αμοιβη. Το θέμα σήμερα, δεν είναι ο Παπανδρέου, αλλά ο φέρων την ευθύνη και οι συν αυτώ, Καραμανλής.
Εϊναι τουλάχιστον θράσος να βγαίνουν διάφοροι, όπως ο κύριος Προκόπης και να δηλώνουν πως όλα λειτούργησαν άψογα στην πυρκαγιά της Χαλκιδικής. Και με αυτή την άψογη λειτουργία να έχουν καεί 60.000 στρέμματα δάσους. Σκέψου να μην είχαν λειτουργήσει τέλεια... Θα είχε ξανακαεί η Θεσσαλονίκη.
Δεν μπορεί να έχει γίνει ΤΟ μπάχαλο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (είμαστε και τουριστική χώρα τρομάρα μας) και όλα να βαίνουν καλώς...
Έτσι αγαπητέ, η κριτική καλά θα κάνει να στρέφετε προς ημέτερους και όχι σε ανθρώπους που δεν έχουν την ευθύνη της καθημερινότητας μας. Το Πασοκ έκανε ότι έκανε και καταδικάστηκε. Τώρα είστε εσείς που τα κάνετε...

9:21 μ.μ.  
Blogger Greek Tory said...

Αγαπητέ φίλε,
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog και για το χρόνο σου να κάνεις σχόλια στις δημοσιευμένες απόψεις μου.
Υπήρξα κατά το παρελθόν οργανωμένος στην ΟΝΝΕΔ αλλά εδώ και αρκετό καιρό δεν έχω καμία σχέση με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, ούτε καμία άλλη σχέση εξάρτησης οικονομικής ή άλλης. Το blog το έστησα γιατί πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη οι πολίτες να είναι ενεργοί στην πολιτική διαδικασία στο βαθμό που οι υποχρεώσεις που έχουν τους το επιτρέπουν.
Δεν κρύβω ότι πολιτικά ανήκω στο ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο που εκφράζεται κομματικά από την ΝΔ, ούτε τρέφω αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας και ειδικά της ΝΔ. Επομένως νομίζω ότι είναι λανθασμένο να με ταυτίζεις με την κυβέρνηση αφού απλά είμαι και εγώ ένας ψηφοφόρος που εκφράζω τις απόψεις μου.

Επειδή μόλις γύρισα από διακοπές και πέρασα και από Χαλκιδική αλλά και χρησιμοποίησα την ακτοπλοΐα θα σου πω ότι για την καταστροφή στην Χαλκιδική αυτό που θα μετρήσει κατά την γνώμη μου είναι σε ποιο βαθμό θα αναδασωθούν τα καμένα δάση και δεν θα γίνουν οικόπεδα. Τώρα για την αντιμετώπιση της ίδιας της πυρκαγιάς έχω διαβάσει αντικρουόμενες περιγραφές και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη γνώμη. Για την ακτοπλοΐα δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα αλλά δέχομαι αυτό που λες ότι υπάρχει πρόβλημα. Γενικότερα όμως για τον τουρισμό πιστεύω ότι τα τελευταία δύο χρόνια ενισχύθηκε και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην τουριστική ανάπτυξη με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής σε αντίθεση με την παντελή έλλειψη τουριστική πολιτικής επί πασόκ και γενικότερα πολιτική προβολής. Πραγματικά σε επί μέρους θέματα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αλλά σε γενικές γραμμές και κυρίως σε θέματα οικονομικής πολιτικής και αναπτυξιακής στρατηγικής είμαι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, αν και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρή στις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί (Παιδεία, δημόσια διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό) αλλά εκεί αναγνωρίζω την δυσκολία να πραγματοποιηθούν άμεσα και ότι χρειάζεται σταδιακή και προσεκτική προσπάθεια.

Για το θέμα της κριτικής προς τον Παπανδρέου και το Πασόκ η άποψη μου είναι ότι:
Ο Παπανδρέου κατέχει θεσμική θέση και είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός και το Πασόκ είναι ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας με συγκεκριμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα της χώρας να ελέγχει την κυβέρνηση, να καταθέτει προτάσεις και να ετοιμάζεται να την αντικαταστήσει. Δυστυχώς, στο βαθμό που παρακολουθώ τα πράγματα, μέχρι στιγμής η αντιπολιτευτική παρουσία του Παπανδρέου είναι οικτρή παρότι ο άνθρωπος μου είναι εξαιρετικά συμπαθής είναι παγιδευμένος σε ένα κόμμα του χθες και ακολουθεί μια συνταγή καταστροφολογίας και στείρου αρνητικού και παρωχημένου λαϊκισμού. Η μανιχαϊστική λογική και η αδυναμία να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολιτικό φορέα δεν βοηθά συνολικά την χώρα. Εξάλλου κάποια στιγμή θα κληθεί να κυβερνήσει το Πασόκ είτε σε 6 είτε σε 10 χρόνια. Γενικότερα θα έλεγα ότι το Πασόκ έχοντας κυβερνήσει για δύο δεκαετίες την χώρα και έχοντας διαχειριστεί τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του κρατικού μηχανισμού τις οποίες και αρνείται αλλά είναι έτοιμο να ξανακάνει τα ίδια. Πότε ακόμα και αν δεχτούμε όπως λες ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι τόσο κακή ποια εναλλακτική επιλογή προσφέρει ο Παπανδρέου;

11:13 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Παλικάρι,θέλω να σου υποβάλλω ορισμένες ερωτήσεις.Γιατί πρέπει αυτή η χώρα να 'θάβει τα παιδιά της' ?Ποιο κόμμα να προτιμήσω όταν δεν είμαι 'κουμπάρος'κανενός ?Γιατί η πατρίδα μου που ,αλοίμονο,την υπολογίζω πάνω από οποιαδήποτε άλλη χώρα , είναι χωμένη στη διαφθορά σαν νεοσύστατο Αφρικανικό κράτος ? Γιατί μας καταστρέφουν τα όνειρα και τα αποτελέσματα των κόπων μας από την ηλικία των 22 ?Είμαι ένοχος που επιδίωξα τη γνώση και την κατάρτιση αντί να γίνω εθελοντής σε πολιτικό γραφείο ?Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου.
Το δικό μου blog είναι το http://www.diplomat24.blogspot.com/ και η ιστοσελίδα μου η http://www.diethnologos.gr/

8:38 μ.μ.  
Blogger Greek Tory said...

Αγαπητέ φίλε,
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog και για το χρόνο σου.
Δυστυχώς δεν έχω απαντήσεις σε αυτά που ορθώς παρατηρείς, αν και κάπως υπερβάλλεις. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διαφθοράς και νεποτισμού στην χώρα. Το ρουσφέτι είναι κυρίαρχο και για αυτό να μου επιτρέψεις να σου πω ότι ευθυνόμαστε όλοι στο βαθμό που δεχόμαστε να συμμετέχουμε στην λογική της συνδιαλλαγής με τους πολιτικούς.
Από εκεί και πέρα όμως δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σου. Υπάρχουν ευκαιρίες για όσους θελήσουν να παλέψουν. Φαντάζομαι ότι η είσοδος σου στην αγορά εργασίας σου δημιούργησε ένα σχετικό σοκ. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Έχεις και το χρόνο και όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα σου και την ικανότητα να κατορθώσεις την επαγγελματική σου καταξίωση. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να υποβάλλεται στην ιδέα ότι όλα είναι στημένα. Δεν είναι αλλά ακόμα και αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι είναι αν δεν κάνουμε όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του την προσπάθεια πως αλλιώς θα αλλάξουμε τα πράγματα;
ΥΣ. Πολύ ενδιαφέρον και η ιστοσελίδα και το blog σου

10:23 π.μ.  
Blogger Greek Tory said...

Αγαπητέ,
Συμφωνώ στα όσα λες για την οικογενειοκρατία τα οποία ισχύουν εξίσου και για τους δύο (ΓΑΠ και Καραμανλή) με την διαφορά ότι ο δεύτερος εδώ και καιρό δεν βασίζεται τόσο πολύ πλέον στην πολιτική κληρονομιά του Θείου του, ενώ ο δεύτερος χωρίς το όνομα Παπανδρέου θα ήταν ήδη παρελθόν από την αρχηγία του Πασοκ.
Τα περί καλών παιδιών των αμερικανών με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Το κριτήριο είναι το εθνικό συμφέρον της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας και του παγκόσμιου ελληνισμού. Εάν αυτά υπαγορεύουν να τα έχουμε καλά με τους Αμερικανούς καλώς πράττουν. Όποτε είναι απαραίτητο να διαφοροποιούνται ας το κάνουν. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας υπαγορεύει να διατηρούμε κατά το δυνατόν καλές σχέσεις με την δύναμη που κυριαρχεί στην ΝΑ Μεσόγειο και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εξωτερική πολιτική. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνος λαϊκισμός για εσωτερική μικροπολιτική κατανάλωση. Η πολιτική Καραμανλή στο Κυπριακό είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι αστήρικτα. 200.000 διορισμούς που τους βρήκες; Πότε και ποιον φιλελεύθερο εξόρισε ο Καραμανλής μετά τις διαγραφές πριν σχεδόν δέκα χρόνια όταν μάλιστα ένας εκ των τότε διαγραφέντων είναι κορυφαίος υπουργός (Σουφλιάς, με μέτριες κιόλας επιδόσεις) και με τον άλλο συνεργάστηκε στις εκλογές του 2000 (Μάνος). Πραγματικά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Ορθά αναφέρεσαι στις χωματερές. Υπάρχει όμως και σημαντική πρόοδος σε πολλούς άλλους. Σε Τηλεπικοινωνίες και πληροφορική έχουν γίνει σημαντικές τομές. Στην οικονομία, αν και για σένα είναι άσχετος ο Καραμανλής η πρόοδος είναι αξιόλογη και αναγνωρισμένη από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Στην παιδεία για πρώτη φορά ξεκίνησε σοβαρή προσπάθεια να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Απαντώ παραπάνω για το αν ανήκω στο κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Δεν είμαι μέλος του κόμματος εδώ και χρόνια, υπήρξα όμως στο παρελθόν ως φοιτητής και μαθητής κομματικά ενεργός. Δεν δηλώνω ούτε ουδέτερος, ούτε «αντικειμενικός». Είμαι κομματικά ανεξάρτητος έλληνας πολίτης με δεξιά τοποθέτηση. Που είναι το πρόβλημα σου εσένα;

Από εκεί και πέρα σου παραθέτω όσο χώρο χρειάζεσαι για να αποδείξεις που τα σχόλια και οι απόψεις μου είναι λανθασμένες.

Σεβαστή η γνώμη σου από εμένα τον κεντροδεξιό "ηλίθιο". Θα έλπιζα μόνο να ήσουν ευγενέστερος προς άτομα με χαμηλές διανοητικές ικανότητες. Απλά σου θυμίζω ότι το μονοπώλιο στην ηλιθιότητα δεν το έχει κανείς... δεξιός, αριστερός ή κεντρώος
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου να επισκεφτείς το blog μου

2:27 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ ότι πολιτική τοποθέτηση και να έχει κάποιος,τα αυτονόητα στην πατρίδα μας από κανένα πολιτικό χώρο δεν έχουν επιβληθεί.Συνθήκες ζωής στις πόλεις,χώροι περιπάτου,πάρκα,δραστικός περιορισμός θορύβου,συμμάζεμα των άπειρων σκουπιδότοπων,ανα την επικράτεια,σεβασμό στον πεζό,στον ποδηλάτη,στον ανάπηρο,αλλά μόνο μια αδιάκοπη καφρίλα που ανακυκλώνεται.....αλλά ΄΄ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα για την μπανανία και τελικά το σκάμε λιγο στο εξωτερικό όποιοι μπορούμε για λίγες μέρες και ηρεμούμε από την απίστευτη τρέλα,βαβούρα, βρώμα και συνωστισμό(όπως επίσης και από σειρά ηλίθιες μαζώξεις του λαου π.χ. για το βραβείο της Παπαρίζου,και άλλα τέτοια τινά,λες και όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε επιλύσει).Γενικά όσο και να σκούζουμε ως λαός ,αυτά τα σκουπίδια θα τα λουζόμαστε ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης και μακάρι κάποτε να επικρατήσει ο πολιτικός εκείνος που θα λειτουργήσει με κοινή λογική και που θα εμπνεύσει πέντε-δέκα απλά πράγματα,στις αδαείς ζοχαδιασμένες μάζες ταλαίπωρων πολιτών(λόγω του απαράδεκτου επιπέδου διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις αλλά κι αλλού,η επαρχία κρατιέται κάπως ακόμη) όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη τα έχουν διαμορφώσει εδώ κι 150 χρόνια.... Ευχαριστώ για το χρόνο σου!

11:47 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home