Τετάρτη, Ιουνίου 06, 2007

Το μεγαλύτερο κρυφό πρόβλημα

Το πρόβλημα με την ευρυζωνικότητα και γενικότερα με τα θέματα των ΤΠΕ είναι ίσως το μεγαλύτερο κρυφό πρόβλημα στην χώρα μας. Το αποκαλώ κρυφό διότι σπάνια και πολύ επιφανειακά παρουσιάζεται στην επικαιρότητα των απερίγραπτων ελληνικών ΜΜΕ και συχνότερα απουσιάζει από την ατζέντα των πολιτικών μας. Στα ΜΜΕ παρουσιάζεται σχεδόν πάντα για αρνητικούς λόγους (online αυτοκτονίες, ηλεκτρονικό έγκλημα, πορνογραφία κλπ) που παρουσιάζουν τις νέες τεχνολογίες σαν ένα διαβολικό κατασκεύασμα που μάλλον ο έλληνας πολίτης θα πρέπει να το αποφύγει και το κυριότερο να κρατήσει τα παιδιά του μακριά από αυτές και κυρίως απο το διαδίκτυο. Οι δε πολιτικοί μόνο γενικολογίες και κάποιες αρλούμπες αμολάνε από δω και από εκεί χωρίς πολλοί από αυτούς να γνωρίζουν το θέμα επαρκώς.
Πραγματικά η κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ η ΕΕΤΤ υπό τον αξιολογότατο καθηγητή Αλεξανδρίδη έχει κάνει πολλή δουλειά, θα έλεγα όση δεν είχε κάνει η ΕΕΤΤ όλη την προηγούμενη περίοδο.
Δυστυχώς όμως δεν φτάνει και φοβάμαι ότι όσο η ευρυζωνικότητα παραμένει κρυφό πρόβλημα τόσο θα αδυνατούμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, να μειώσουμε την διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες, να μεταρρυθμίσουμε την παρωχημένη εκπαίδευση, να κλείσουμε τις τρύπες στο σύστημα προμηθειών κλπ. Τα είπε καλύτερα από μένα η επίτροπος Ρεντιγκ στο συνέδριο της ΕΕΤΤ.
http://www.europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/07/355&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en